Odihna si relaxarea sunt necesitati vitale. Sunt tot atat de importante pentru sanatate ca si activitatea fizica si modul de alimentatie.
Exista tot mai multi oameni care nu se odihnesc indeajuns. Cel care plateste este organismul.
Lipsa de odihna si prea putin somn iti pot crea dificultati de concentrare, irascibil in relatiile cu cei din jur, mai putin comunicativ si mai putin productiv la serviciu.
Avantajele odihnei si ale relaxarii
Cand vine vorba de starea de sanatate, somnul si odihna trebuie sa se numere printre prioritati. Ai in fiecare zi o multime de activitati de facut si, apoi, in timpul ramas, te odihnesti sau dormi sau te relaxezi. Incearca insa urmatorul lucru: inverseaza ordinea. Lasa la o parte timpul necesar somnului si relaxarii si apoi stabileste ce treburi poti sa rezolvi in timpul ramas. Vei fi surprins de rezultat.
Exista multe motive pentru care relaxarea si somnul de noapte sunt importante pentru sanatatea organismului, si anume:
• Scade frecventa cardiaca, ceea ce permite inimii sa se odihneasca;
• Scade tensiunea arteriala;
• Creste fluxul de sange la principalele grupe de muschi;
• Frecventa respiratorie se reduce;
• Tensiunea musculara se reduce
• Se reduc semnele si simptomele unor boli, cum ar fi durerile de cap, greata si diareea;
• Ai mai multa energie;
• Se imbunatateste activitatea de concentrare.
Trucuri pentru un somn mai bun
Daca ai probleme cu somnul, modificari simple ale programului zilnic si schimbarea orei de culcare iti pot fi de ajutor. Iata cateva sugestii:
Alcatuieste-ti un orar de somn – mergi la culcare si trezeste-te aproximativ la aceleasi ore in fiecare zi, inclusiv la sfarsit de saptamana.
Alcatuieste si urmeaza un ritual la culcare – seara, inainte de culcare, micsoreaza ritmul activitatilor zilnice.
Fa exercitii fizice si mentine-te activ – activitatea fizica sporeste posibilitatea unui somn adanc si odihnitor. Evita, insa, sa faci exercitii fizice inainte de a merge la culcare.
Creeaza in camera de odihna o atmosfera favorabila somnului – in dormitor trebuie sa fie liniste, intuneric si o atmosfera racoroasa.
Nu manca inainte de a merge la culcare – un stomac prea plin iti poate provoca arsuri in timpul somnului.
Evita sau limiteaza consul de cofeina si alcool – cofeina iti poate alunga somnul, iar alcoolul poate produce un somn mai putin profund insotit de perioade de trezire.
Nu te chinui sa adormi – daca somnul nu vine pe cale naturala, incearca sa citesti o carte, sa asculti muzica sau uita-te la televizor pana cand te simti somnoros.
Sursa aici