STRESUL COTIDIAN SI STRESUL CELULAR
Ce este stresul? Hans Selye defineste stresul ca ansamblu de reactii ale organismului uman fata de actiunea externa a unor agenti cauzali (fizici, chimici, biologici si psihici), reactii ce consta in modificari morfo-functionale ale corpului.
Sistemul nostru nervos este format din sistemul nervos parasimpatic (responsabil de cresterea, vindecarea si intretinerea corpului) si sistemul nervos simpatic (responsabil de supravietuire – „lupta sau fugi”). Cand apare un factor perturbator, celulele noastre se inchid: nu mai primesc hrana, oxigen, minerale, acizi grasi esentiali s.a., si nici nu pot scapa de deseuri si toxine cat timp se afla sub stres. Totul se opreste, cu exceptia proceselor necesare supravietuirii. Practic, „lupta sau fugi” reprezinta reactia necesara salvarii vietii, dar nu trebuie mentinuta perioade lungi de timp.
Problema este faptul ca omul obisnuit sta in aceasta stare perioade indelungate, iar rezultatul nu poate fi decat unul singur: ceva se defecteaza pana la urma si isi face simtita prezenta sub forma unui simptom. Cand ajungem sa avem mai multe simptome, spunem ca suntem bolnavi.
Cum ar fi daca, intelegand acest mecanism simplu, am alege deliberat sa ne relaxam periodic si la toate nivelurile fiintei noastre, eliminand astfel sursa imbolnavirilor? Ce contributie poate fi aceasta alegere pentru fiecare dintre noi?